Tænk en gang

Tænk en gang

Kender I det? – Ind i mellem sidder du bare fast som slægtsforsker. Enten har du forsket så meget i en familie, at det er svært at finde mere eller også er du i den situation, at de kirkebøger, som du skal bruge enten er ulæselige eller måske brændt. Jeg har et par stykker af den slags. Tippere, der gerne vil fortælle deres historie, men jeg kan ikke komme videre med dem. Fordi det, som jeg kan finde, ikke er kildetro.

Og så en aften over et stille godt glas rødvin (en af mine uvaner og passioner) kommer der kød på personen. Du kommer videre. Det kan være med min akilleshæl en lægsrulle. Jeg mangler virkelig kendskab til denne form for kilder eller bare ved et tilfældigt opslag på internettet. Hvilket jo egentlig er en fejl, at jeg ikke har sat mig mere i det. – På https://www.sa.dk/brug-arkivet/laer/intro-laegdsruller findes der en god overskuelige oversigt. Jeg har bare ikke knækket koden 🙂 – Så byd endelig ind. En anden mulighed for et gennembrud kan også være tilfældets magt. Du har overset et vigtigt spor og med et, så får du hul på bylden.

Kvinden på billedet fra i dag er min morfars mor Ena Marie Christensen. Hende har jeg en del om. Min mor og min morbror har fortalt historier om kvinden, som fødte 10 børn, der er registreret i kirkebogen. Desuden går familielegenden på, at der var en enkelt eller to, der blev begravet i baghaven på Bredkjær. Om Ena Marie har jeg skrevet denne historie:

Ena Marie Christensen kom med 12.000 kr., da hun giftede sig med Peder Sørvad Engelbrechtsen – De penge byggede hun et nyt Stuehus for på Bredkær.

De sidste år af Ene Maries liv bor hun sammen med sin søn Henry i en stor hjørnevilla i Herning. Nørreallé 13.

En kold januar eftermiddag sover Ene Marie ind på gården Ny Møltrup. Hun er det sidste stykke tid blevet passet af hendes datter Sigrun. 5 dage senere bliver Ene Marie begravet ved siden af sin mand Peder på Nøvling kirkegård.

Et par uger mit liv har jeg rent faktisk boet i den villa i Herning, som min oldemor levede hendes allersidste år i.